Celia en Nynke

Hoofdonderzoek 

Inleiding:

Bijna alle dieren kunnen zwemmen. Maar kunnen muizen dat ook? En vinden ze het leuk? In dit onderzoek onderzoeken we dit.


Theoretisch kader:

Toen we bedachten dat we de muizen wilden laten zwemmen, dachten we eigenlijk dat het niet zou mogen, omdat ze zouden kunnen verdrinken. Maar toen mocht het toch wel, omdat mevrouw Post zei dat alle dieren (behalve koeien en schapen) uit zichzelf kunnen zwemmen. Toch waren we wel zenuwachtig toen de zwemles begon, want we wilden écht niet dat de muizen zouden verdrinken.


Probleemstelling en Onderzoeksvraag:

Probleemstelling: Kunnen muizen zwemmen?

Onderzoeksvraag: Vinden muizen zwemmen leuk?

Deelvraag: Vinden muizen zwemmen leuk in koud water?

Deelvraag: Vinden muizen zwemmen leuk in warm water?


Specifiek: onderzoeks factor is de temperatuur en diepte van het water.

Meetbaar: meetbare eenheid is het gedrag als ze in het water komen: raken ze in paniek of gaan ze gewoon rustig rondzwemmen?

Acceptabel: dit onderzoek is acceptabel, zolang je:

  • de muizen rustig in het water plaatst

  • geen of weinig geluid maakt/ rustig blijft

  • de muizen er METEEN uit haalt als ze dat willen

  • de muis daarna een beetje afdroogt en kalmeert

Realistisch: het onderzoek is uitvoerbaar

Tijdsgebonden: het onderzoek hoeft niet erg lang te duren, de muizen moeten natuurlijk niet te lang in het water blijven. Wel belangrijk is dat je ze wel echt een paar keer moet laten proberen om te zwemmen. Maar zodra ze het gewoon kunnen en niet meer in paniek raken, hoef je het onderzoek eigenlijk niet nog een keer te doen.


Hypothese:

Als de muis niet verdrinkt, dan kan hij zwemmen.

Als de muis wel verdrinkt, dan kan hij niet zwemmen.

Als de muis niet in paniek raakt, dan vind hij zwemmen niet stom.

Als de muis wel in paniek raakt, dan vind hij zwemmen niet leuk.

Als de muis rustig blijft in koud water, dan vindt hij het zwemmen in koud water niet erg.

Als de muis in paniek raakt in koud water, dan vindt hij het zwemmen in koud water niet leuk.

Als de muis rustig blijft in warm water, dan vindt hij het zwemmen in warm water niet erg.

Als de muis in paniek raakt in warm water, dan vindt hij het zwemmen in warm water niet leuk.


Voor het onderzoek dachten wij dat muizen wel kunnen zwemmen, net zoals bijna alle dieren. Maar dat ze liever bij het water vandaan blijven. De temperatuur van het water, dachten wij, maakt niet heel veel uit, maar we dachten wel dat ze warm water fijner zouden vinden.


Onderzoeksopzet:

Voor dit onderzoek heb je een grote bak met water nodig, met ook een soort klein bakje waar de muizen op kunnen gaan zitten als ze het water uit willen.

(Gedurende het onderzoek zijn we echter de hele tijd van bak veranderd, omdat er elke keer wel weer een probleem bleek te zijn. Uiteindelijk bleek de beste oplossing: een grote diepe bak voor vissen, en gewoon je handen als plateau gebruiken.)

Foto's van de verschillende bakken staan in de resultaten.

Bewijsvoering/ resultaten:

Ethogram:

Dag 1: De eerste zwemles

Voor de eerste zwemles gebruikten wij een gele langwerpige ondiepe bak, met in het midden een omgekeerd klein wit bakje als plateau. Het water was koud. Dat was achteraf niet zo'n slim idee, muis 1 vond het niet leuk en sprong er na een seconde al gelijk weer uit. Met muis 2 probeerden we het met een groter plateau, ook dit was geen succes...

De muizen konden heel snel uit de langwerpige bak, dus we probeerden het met de gootsteen in het LAB. Deze was erg diep, dus we hadden wel een plateau nodig, voor als de muizen uit het water wilden. Het was nog steeds koud water. Muis 1 ging er, alweer, meteen uit. Bij muis 2 probeerden we iets anders: we hielden hem in onze hand en lieten hem geleidelijk in het water glijden. Deze truc leek prima te werken, maar zodra we de muis dan uiteindelijk toch los lieten, raakte hij weer in paniek en wilde hij weer weg.

Dag 2: Een lekker warm badje

Na de resultaten van gister, gingen we bedenken waarom ze nou zo'n hekel hadden aan het zwemmen. Want zwemmen zelf konden ze wel. Toen bedachten we dat het water erg koud was. Dus vandaag probeerden we het met lekker warm water, niet te warm natuurlijk.

Het warme water leken ze wel minder erg te vinden. Maar ze konden alsnog makkelijk uit de wasbak klimmen, door een gleuf die in de wasbak zat (die gebruikte ze om dan op te staan). Dus hadden we een vissenkom gepakt, zodat ze echt moesten gaan zwemmen. Bij Muis 1 hadden we de kom nog niet zo heel diep gevuld met water, hij kon dus nog een beetje staan. Maar bij Muis 2 hadden we de bak redelijk vol gedaan, zodat hij echt moest gaan zwemmen. Maar na 20 sec haalden we hem er al uit omdat hij niet zelf in de bak kon gaan staan of zitten, en hij goed gezwommen had.

Dit werkte wel, maar ze vonden zwemmen nog steeds niet heel leuk. Dat kun je ook aan de resultaten zien.

Conclusie:

Kunnen muizen zwemmen? Ja, als ze moeten kunnen ze zwemmen.

Onderzoeksvraag: Vinden muizen zwemmen leuk? Nee, want als ze een uitweg zien springen ze er gelijk weer uit.

Deelvraag: Vinden muizen zwemmen leuk in koud water? Nee, aan koud water hebben ze al helemaal een hekel.

Deelvraag: Vinden muizen zwemmen leuk in warm water? Nou leuk niet, maar in warm water vinden ze het wel minder erg.

Zoals je dus aan de resultaten kunt zien kunnen muizen wel zwemmen. Want toen ze in het water werden gezet, begonnen ze gelijk al met het zwemmen. Maar of ze het nou leuk vinden? Nee, want als ze een uitweg zagen sprongen ze er al gelijk weer uit.


Discussie:

Er zijn een paar dingen die we beter hadden kunnen doen in dit onderzoek. We waren bijvoorbeeld aan het begin van het onderzoek best druk, dit had ook invloed kunnen hebben om het gedrag van de muis. Aan het einde van het onderzoek bleven we heel rustig, en dat hielp ook wel voor de muis.


Bronvermelding:

Bij ons onderzoek hebben we geen sites of boeken gebruikt om dingen op te zoeken. We hebben alles zelf onderzocht.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin