Dijon en Idris

Kunnen muizen zich herkennen in de spiegel?

Theoretisch kader

Bij de spiegel test kijk je of het dier zichzelf kan herkennen in de spiegel en dus bewust is van zichzelf. Er zijn weinig diersoorten die voor de spiegel test slagen. De spiegel test gaat als volgd: het dier wordt gemarkeerd met een stip zonder dat hij het door heeft omdat hij anders weet dat er iets zit. Daardoor heeft het hier de spiegel nodig. Dan plaats je het dier voor een spiegel en kijkt of het dier door de spiegel de vlek weg gaat halen, omdat hij door heeft dat het op zijn eigen lichaam bevindt.

De spiegel test is bedacht door Gordon Gallup(een amerikaanse psycholoog). Hij voerde de spiegel test als eerste uit op chimpansees om te kijken of de chimpansees zichzelf herkende en dus het vlek probeerde weg te halen(1970).


Probleemstelling en Onderzoeksvraag

Onze probleemstelling is dat we willen weten of een muis zichzelf kan herkennen in de spiegel en kan zien dat er een vlekje op zijn lichaam zit door in de spiegel te kijken. De onderzoeksvraag is dus: Hoe reageren muizen als ze een vlek op hun eigen vacht zien door in de spiegel te kijken? Wij hebben dit onderzoek gekozen omdat we willen weten of een muis zichzelf kan herkennen in de spiegel net als een chimpansee.


Probleemstelling: Kunnen muizen zichzelf herkennen in een spiegel?
Onderzoeksvraag: hoe reageren muizen als ze een vlek op hun eigen vacht zien door in de spiegel te kijken?

Specifiek: onderzoeks factor is het zien van zichzelf in de spiegel met een vlek op de vacht (vb. stift)
Meetbaar: meetbare eenheid is het gedrag t.o.v. vuil op de vacht. (Bijvoorbeeld dat de muis wel of niet op de plek van het vlekje op de vacht schoon maakt)
Acceptabel: tenzij je de muis gaat verwonden om een vlek te maken, is dit onderzoek acceptabel.;)

Realistisch: het onderzoek is uitvoerbaar.
Tijdsgebonden: Er wordt aangegeven dat het onderzoek in 20 kan worden uitgevoerd.


Hypothese

Als de muis een vlek op zijn vacht ziet in de spiegel dan gaat hij zichzelf schoon maken.


Onderzoeksopzet

benodigdheden:

-Muis

-Typex

-Spiegel

-Zaagsel

-Bak


Werkwijze:

  1. Je pakt de muis en zet met typex een vlekje op zijn vacht en je kruist aan op een plaatje van een muis waar je de vlek hebt gemaakt.

  2. Je stopt de muis in een bak met zaagsel.

  3. je kijkt of de muis iets doet met het vlekje in een tijd van 15 minuten

  4. je noteert of de muis het vlekje weg haalt of niet

  5. Je plaats een spiegel in de bak bij de muis.

  6. Je bestudeerd de muis 15 minuten lang om te kijken of het zichzelf herkend en het vlekje weg haalt.

  7. je noteert nu weer of het vlekje wel of niet wordt weggehaald d.m.v likken.

Bewijsvoering / resultaten

We zien in de eerste tabel dat de muis eigenlijk vrijwel gelijk begint met het schoonmaken van de vlek. Na 3,30 minuten is de vlek volledig schoongemaakt en verdwenen. In de tweede tabel zien we dat de muis de eerste 30 seconden de spiegel een beetje zat te bekijken. Daarna heeft hij het wederom schoongelikt. Wij denken niet dat hij de vlek heeft schoongemaakt doordat hij zichzelf in de spiegel zag, maar eerder gewoon een impuls. De muis herkende zichzelf ook niet in de spiegel.

Conclusie

Het maakt niet uit of de muis wel of niet voor de spiegel staat omdat wij denken dat hij geen besef heeft van zichzelf en van dat hij het is die hij in de spiegel ziet en niet eens weet hoe hij eruit ziet. Waardoor hij het plekje schoonmaakt omdat hij het ziet. Niet via de spiegel maar door het plekje zelf te zien op zijn vacht, Waarna hij het rode vlekje weg likt.


Discussie

wij denken niet dat het onderzoek volledig betrouwbaar is aangezien we het onderzoek hebben uitgevoerd in een klas met veel geroezemoes in de klas en waardoor de muis onrustiger werd en daardoor gestrest was en daardoor sneller het vlekje weg wilde halen.


Bronvermelding

Deze bronnen hebben wij gebruikt voor dit onderzoek:

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin