Celia en Nynke 

Soorten muizen (evolutie) mus musculus

5 hoofdsoorten:

  • Huismuis (Mus musculus)

  • Dwergmuis (Micromys minutus)

  • Bosmuis (Apodemus sylvaticus)

  • Woelmuis (Arvicolinae)

  • Slaapmuis (Gliridae)


De huismuis

Onder de huismuis (mus musculus) vallen 5 ondersoorten, maar de Westelijke huismuis (mus musculus domesticus) komt voor in Nederland.

Uiterlijk:

Ze hebben een zachte, bruingrijze vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Ze hebben grote ogen en oren, niet zo groot als die van de bosmuis. De staart is ongeveer even lang als de muis zelf. Een volwassen huismuis heeft een kop-romplengte van 7-10 cm, een staartlengte van 6-10 cm en een lichaamsgewicht van 10 tot 45 gram. Vrouwtjes zijn meestal zwaarder dan mannetjes.


De dwergmuis

De dwergmuis is een van de kleinste knaagdieren van de wereld. Onder deze soort horen geen andere soorten.

Uiterlijk:

Aan de bovenkant van het lichaam zijn ze meestal geelbruin/oranjebruin, en aan de onderkant wit. De twee kanten zijn duidelijk van elkaar gescheiden. De oren en de ogen zijn klein en de snuit is stomp. De dwergmuis is het kleinste knaagdier van Europa. Een volwassen dwerg muis heeft een kop-romplengte van 50 tot 80 mm, een staartlengte van 50 tot 70 mm en een lichaamsgewicht van 5 tot 11 gram (drachtige vrouwtjes zijn zwaarder, tot 15 gram).


De bosmuis

Onder de bosmuizen vallen: de normale bosmuis, de grote bosmuis en de brandmuis.

Uiterlijk:

De bosmuis heeft een geel tot donkerbruine rug en een witte/grijze buik. Jonge bosmuizen zijn grijsbruin op de rug en donkergrijs tot wit op de buik. De staart is lang en tweekleurig: donker van boven en licht van onder. De oren zijn groot en steken duidelijk uit de vacht en de ogen zijn donker en groot. Een volwassen bosmuis heeft een kop-romplengte van 75 tot 110 mm, een staartlengte van 70 tot 115 mm en een lichaamsgewicht van 13 tot 35 gram.


De woelmuis

Onder de woelmuizen vallen: de aardmuis, de veldmuis, de Noordse woelmuis, de ondergrondse woelmuis en de Rosse woelmuis.

Uiterlijk:

Ze hebben een zachte vacht. de bovenkant is donkerbruin tot grijs en de onderkant is zilver- tot blauwgrijs. De staart is kort en tweekleurig. Zijn snuit is stomp en hij heeft lange snorharen. De ogen zijn zeer klein en de oren zitten bijna helemaal in de vacht verborgen. Een volwassen woelmuis heeft een kop-romplengte van 75 -110 mm, een staartlengte van 23 tot 39 mm en een lichaamsgewicht van 11 tot 24 gram.


De slaapmuis

Onder de slaapmuizen vallen: de eikelmuis, de hazelmuis en de relmuis

Uiterlijk:

de meeste slaapmuizen hebben een pluizige staart en lijken daarom een beetje op een eekhoorn. Ze hebben grote ogen, rond vormige oorschelpen en korte pootjes. De lengte van de kleinste slaapmuis van de kop-romplengte is 6 tot 9 cm, en van de grootste 19 cm. de lengte kan dus erg variëren.


Evolutie van de muis

Hoe ontstonden muizen?

De muizen die in de Oude Wereld (Europa, Afrika, Azië) leven, noemen we de Murinae. Zo zijn ze geëvolueerd:

In Zuidwest Azië is de Myocricetodontinae ontstaan, in het tijdperk Mioceen. Uit deze soort kwam de Potwarmus in Thailand, tijdens het Midden-Mioceen. Daarvan stamt Antemus, daarna Progonomys, en daarna, in het Laat-Mioceen, verspreidden de Murinae zich ook naar Europa en Afrika. In het tijdperk Vroeg-Plioceen gingen de muizen ook naar Australië. Later in het Plioceen ontstonden ook de woelmuizen, zij hebben de Murinae nu eigenlijk vervangen.

Recente evolutie:

Maar ook in de afgelopen 1000 jaar zijn de muizen nog verder ontwikkeld. Ze waren in de middeleeuwen namelijk een stuk groter dan nu. Ze zijn dus gekrompen. Dit komt doordat er veel is gebouwd in de tijd tussen toen en nu. De spleten en holletjes van de gebouwen werden dus veel kleiner, en de grote muizen konden niet overleven, en door middel van natuurlijke selectie evolueerden de muizen zich, en krompen ze.

Bronnen:

  • Rentokil

  • Wikipedia

  • Zoogdiervereniging

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin