Mink en Jay

Dierproeven

Inhoudsopgave:

  • Inleiding

  • Waarom worden er proeven op muizen uitgevoerd?

  • Waarom gebruiken we juist vaak muizen?

  • Geschiedenis van muizen als proefdier

  • Bronnen

Inleiding:

In 2016 werden er ongeveer 225.000 muizen gebruikt als proefdier. Daarover zijn heel wat vragen te stellen, een aantal van die vragen beantwoorden wij in deze literatuur studie. De overheid streeft naar een proefdiervrij land in 2025. Muizen worden gebruikt voor het testen van allerlei nieuwe voedingsmiddelen en medicijnen. Bij dierproeven sterf er 98% van alle dieren.


Waarom worden er proeven op muizen uitgevoerd?

Veel mensen zijn tegen het gebruik van proefdieren, we gebruiken nu ook veel minder proefdieren dan vroeger door de technologie die we nu hebben, maar als we geen proefdieren gebruiken was de paracetamol waarschijnlijk nooit uitgevonden en zo zijn er nog veel meer dingen. We geven muizen kanker om geneesmiddelen te vinden. Wanneer de doktoren denken een medicijn gevonden te hebben, moeten ze dat wel eerst testen voordat ze het op een mens uitoefenen. De doktoren weten niet zeker of het werkt dus testen ze het uit op een levend wezen, het is zonde om het op een mens met kanker te testen dus doen ze dat niet, maar ze doen het wel op muizen. Voor elke proef die de doktoren op muizen doen moeten zij uitleggen waarom en met hoeveel muizen ze die willen doen en daarvoor moeten zij toestemming krijgen van een onafhankelijke commissie. De muizen krijgen een injectie met immuuncellen die cellen proberen de kankercellen te doden maar de kankercellen zijn in meerderheid. Uiteindelijk vallen de kankercellen uit elkaar en de kern versplinterd. Dan komt de conclusie of het werkt of niet. Dat is hoe immuuntherapie werkt. En al dit weten we door proefdieren. Het feit dat we mensen kunnen genezen is 15 tot 20 jaar geleden met muizen begonnen.

Waarom gebruiken we juist vaak muizen?

De muis is het meest gebruikte proefdier in Nederland. Dat komt omdat we voor 97% dezelfde genen hebben als de muis. Dat betekent dat genetische defecten bij de muis waarbij er een eiwit niet wordt aangemaakt voor dezelfde problemen zorgen bij de mens. Ook kan een muis makkelijk genetisch aangepast worden, bovendien is hij makkelijk te houden, plant hij zich snel voort en is hij erg goedkoop. Dit zijn allemaal factoren die hem tot een geschikt proefdier maken. Veel dieren gaan onnodig dood. Maar omdat er soms cruciale dingen worden ontdekt met dierproeven is het niet zeker of we wel zonder proefdieren kunnen. Veel proeven mislukken maar juist voor die proef die lukt hebben we deze muizen nodig. De meeste proefdieren zijn speciaal gefokt voor de proeven. Dit wordt gedaan door allerlei organisaties die de dieren vaak zelf fokken. Deze bedrijven hebben allemaal een vergunning nodig van de overheid. Er wordt ondanks de vele protesten nog steeds veel getest op de muizen. Er zijn vanuit de regering al veel strengere regels gekomen maar hier nemen veel mensen nog geen genoegen mee. De muis zal dan ook ondanks alle protesten de komende jaren nog niet verdwijnen uit de proefdieren kooi.


Geschiedenis van de muis als proefdier

Proeven op muizen werden jaren geleden al gedaan. De eerste proef op muizen die bekend is, was in 1628. Toen werden de proeven vooral gedaan om het lichaam van dieren te ontdekken. Vroeger dacht men dat dieren geen pijn konden voelen, daarom werden er geen verdovende middelen gebruikt. Dat deed natuurlijk heel veel pijn, maar gelukkig wordt er nu wel rekening met de dieren gehouden en proberen de onderzoekers de dieren zo min mogelijk pijn te doen. Sinds 1978 worden alle proeven op dieren opgeslagen. Er is een lijst met alle dierproeven die sinds 1978 in Nederland zijn gedaan. De overheid kan nu controleren of de dieren goed worden behandeld tijdens het onderzoek. Muizen worden vooral gebruikt voor kanker onderzoeken, infectieziekten en problemen bij de bloedsomloop zoals cholesterol, obesitas of te lage bloedsuikerspiegel etc. De muizen worden op een ongezond dieet gezet, na een paar weken worden de muizen gedood en worden hun ingewanden bestudeerd. Ook proefdieren worden gedood om de ingewanden te vergelijken. Dit proces gebeurt met muizen maar ook met hamsters.


Gastdocent:

Er kwam vandaag een gastdocent in onze klas om iets te vertellen over zijn onderzoek waarbij hij ook muizen als proefdier heeft gebruikt. Hij heeft de muizen gebruikt bij een onderzoek naar brand wondgenezing. Hij heeft bij deze proef een gaatje gemaakt in de huid van de muis daarbij heeft hij volwassen cellen gevoegd met een bepaalde opdracht, echter bleek de wondgenezing van de muis zelf eigenlijk te sterk waardoor de soort pleister er uit werd geduwd. Dus bleek het niet te werken. Na het experiment moest het muisje gedood worden met behulp van strekken (de nek van het muisje breken). Dat is natuurlijk wreed maar er is vaak geen andere keus. Ook heeft hij ons gezegd dat dierproeven natuurlijk niet leuk zijn maar geen ontwikkeling voor nieuwe medicijnen is al helemaal niet leuk dus is er voorlopig nog geen keus dan gewoon dieren te gebruiken voor verschillende proeven

Bronnen:

https://www.animalrights.nl/vervang-dierproeven/proefdieren

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin