Thomas II en Bink 

Hoe reageren muizen op geluiden van hun natuurlijke vijanden ?

Theoretische kader:

Wij gaan onderzoeken of onze muizen reageren op vijandige geluiden van vijandige dieren van de muis. De (grootste) vijanden van een muis zijn: ratten, kerkuilen, katten, steenmarters, vossen en veel roofvogels. De (roof)vogels kunnen via ultralette straling urinesporen herkennen van muizen. Hierdoor kunnen de (roof)vogels de muizen makkelijk opsporen. Dus zouden muizen bang moeten zijn voor (roof)vogels omdat zij vaak met die vogels te maken kunnen hebben gehad. In ons onderzoek gaan we dus geluid van bijv. een (roof)vogel afspelen en kijken we of hij daar op reageert.

Onze hypothese:

Wij denken dat er niks gaat veranderen aan het gedrag van de muizen, omdat ze niet in de natuur zijn opgegroeid. Als de muis niets doet dan reageert hij niet op de geluiden. Maar als hij zich meer gaat verstoppen en actiever is, dan is het waarschijnlijk zo dat hij denkt dat er een vijand dichtbij is; en herkent hij dus de geluiden.

Onderzoeksopstelling:

Wij gaan eerst kijken naar het normale gedrag van een muis zonder dat er vijandelijke geluiden worden afgespeeld. Daarna gaan wij kijken hoe muizen reageren op geluiden van hun natuurlijke vijanden, dit doen we door op ons laptop op het hok te zetten en de geluiden afspelen. Dit herhalen wij nog een keer zodat de onderzoeksvraag beter is onderzocht waardoor wij een beter antwoord hebben op deze vraag.

                              Ethogram:

                                              Tabel zonder het afspelen van de vijandelijke geluiden voor een muis.

                                              

                                              Eerste test met de vijandelijke geluiden van een muis.

Spelen kan ook beteken dat een muis schuilt in een rolletje (wc papier). In ons onderzoek lijkt het hier niet op omdat de muis nooit lang in een rolletje is geweest.



                                                Tweede test met de vijandelijke geluiden van een muis.

CONCLUSIE/discussie (en resultaten): 

Wij merken dat het gedrag niet veel veranderd. De muis heeft niet veel gescholen of gedrag vertoond waar wij uit kunnen tonen dat de muis bang is. Onze hypothese is dus ook juist. Wij weten alleen niet of wilde muizen ook zou zouden reageren omdat wij onderzoek gedaan hebben met tamme muizen. Tamme moeder of vader muizen leren de muisjes dus niet aan om bij bepaalde geluiden van vijanden bang te zijn. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin