Thomas 1 & Bas

Eigen onderzoek

Theoretisch kader:

Muizen kunnen wel leren net als mensen dit doen ze met hetzelfde hersengebied als de mens. Niet alle dieren herkennen zichzelf in de spiegel dieren zoals eksters, merels en olifanten kunnen zichzelf herkennen in de spiegel van andere dieren zoals de panda is bekend dat ze zichzelf niet herkennen. Deze dieren kunnen zich herkennen door middel van geur of tast/vorm.


Probleemstelling:

Kan een muis zichzelf herkennen?


Onderzoeksvraag:

Kan een muis zichzelf herkennen in een spiegel?


Hypotheses:

  1. Als een muis zichzelf krabt dan weet hij dat hij zichzelf ziet.

  2. Als de muis de spiegel krabt dan denkt hij dat het een soortgenoot is.

  3. Als de muis de stip weg krabt dan heeft hij de spiegel truc door.

  4. Als de muis zichzelf niet herkent door middel van de spiegel dan herkent hij zich door geur of vorm/tast.

  5. Als het gedrag van de muis in de tweede test hetzelfde is als in de eerste dan herkent hij zich beide keren of juist beide keren niet.

  6. Als de muis de spiegel "aanvalt" dan denkt hij waarschijnlijk dat het een soortgenoot is.

Onderzoek:

Ethogram:

Hierboven zie je alle handelingen die de muis heeft gedaan met de afkortingen die wij gebruikt hebben. Ook zie je wat hij heeft moeten doen, dat wij het die handeling noemde.


Onderzoeksopzet:


Hoe gaan we het onderzoek aanpakken?:


We zetten 1 spiegel in de kooi bij 1 muis we markeren deze muis met een stip op zijn hoofd zodat de muis dit alleen kan zien in de spiegel. Als de muis zichzelf herkent zal deze de stip eraf proberen te krijgen op zijn eigen hoofd. Als hij zichzelf niet herkent zal hij aan te spiegel gaan krabben om de stip er bij de ander af te halen.


Nodig:

  • Spiegel

  • Bak

  • Lippenstift

  • Muis


Werkwijze:

Eerst hebben we een nul-meting gemaakt om te kijken hoe de muis zich gedraagt bij normale omstandigheden.

Hierna hebben we eerst een spiegel in de bak met de muis gezet en gekeken hoe hij zich gedurende vijf minuten gedraagt, en of hij aandacht had voor de spiegel en wat hij dan deed. Daarna hebben we 1 stip op de muis zijn hoofd gezet, deze stip is van rode lippenstift omdat lippenstift niet schadelijk is voor de muis als hij dit opeet en hij zal het er minder snel afkrabben als een sticker. Hierna hebben we de spiegel er weer ingezet. En hebben we gekeken hoe de muis zich gedurende de volgende vijf minuten gedraagt. Hierna hebben we nog een stip aangebracht op de buik van de muis en hebben gekeken hoe hij zich hierbij gedroeg.


Bewijsvoering/resultaten


We hadden tijdens het onderzoek 2 families muizen tot onze beschikking. Het eerste onderzoek hebben we uitgevoerd met een muis van de familie genaamd 'het gezin' en het tweede onderzoek hebben we uitgevoerd met een familie genaamd 'de mannetjes'. Zodat we zekere wisten dat we niet 2 keer dezelfde muis hadden. We hebben bij elke test 5 minuten gekeken wat de muis doet.


Nul-Meting

We hebben eerst een nul-meting met de muis gedaan zodat we konden zien hoe de muis reageerde op de spiegel. Dit zijn de resultaten van de nul-meting

(in secondes):

Lo = 91.81

Kl = 139.91

Sn = 43.11

Li = 4.37

Ss = 20.80

Onderzoek 1, Test 1:


In dit onderzoek hebben we waargenomen dat de muis veel aandacht aan de spiegel besteedde, hij moest nog kennis maken met de spiegel we hadden hier nog geen stip op zijn kop gezet, zodat hij eerst even erachter kon komen wat de spiegel deed en eraan ging snuffelen. zodat hij dit niet meer hoefde te doen bij het echte onderzoek.





Onderzoek 1, Test 2: 

In dit onderzoek hebben we niet zoveel waargenomen, omdat de muis, de lippenstift die wij hadden aangebracht op zijn hoofd, eraf aan het wassen was dit is natuurlijk vet, en daardoor voelt hij dit extra goed ook zit het natuurlijk op zijn vacht waardoor hij het waarschijnlijk voelde. Hij waste zich ook zo ver mogelijk van de spiegel vandaan in een hoekje.

Onderzoek 1, Test 3:


Bij test 3 hadden we het weer net iets anders aangepakt. We hebben een stip op zijn buik gezet in de hoop dat hij het minder zou voelen en niet meteen eraf ging halen.

De muis had geen aandacht voor de spiegel, maar hij had de stip minder door.


Onderzoek 2, Test 1:


Dit is hetzelfde onderzoek als bij onderzoek 1 test 1. De muis moet namelijk nog kennis maken met de spiegel, en daarom hebben we nog geen stip op zijn kop gezet. Je ziet dat de muis nog niet heel veel aandacht besteed aan de spiegel, maar wel overal in zijn hok rondloopt.


Onderzoek 2, Test 2:


Je ziet bij dit onderzoek waarbij de spiegel in het hok zit en er een stip op de kop van de muis zit, dat de muis ver weg bij de spiegel blijft en er, of geen aandacht aan besteed of als je het vergelijkt met andere testen en met de nul-meting, dat de muis bang is voor de spiegel en bang is voor wat de muis erin ziet. De muis merkte uiteindelijk de stip op zijn kop op, en waste deze de laatste 45 seconden af.

Onderzoek 2, Test 3:


Hier zie je weer dat de muis weinig aandacht aan de spiegel besteedt. Dit komt omdat hij links boven vooral tussen het hooi aan het snuffelen was, later merkte hij de stip op (helaas niet door middel van de spiegel), en waste hij de stip eraf.

Conclusie:

Onze conclusie is dat:

Een muis zichzelf niet herkent in de spiegel. En hij waarschijnlijk ook bang is voor de spiegel, omdat hij er steeds vandaan blijft.

Hierna hebben we nog verder onderzoek gedaan op internet en zijn we erachter gekomen dat een muis zichzelf en soortgenoten herkent door middel van geur van bepaalde eiwitten en urine.

Discussie:

Wij vinden dat het onderzoek geslaagd is gelopen het enige wat we jammer vinden is dat de muis niet zo vaak in de spiegel keek. Dat had het onderzoek nog iets interessanter gemaakt.


Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spiegelproef

https://muispedia.wixsite.com/demuispedia/blank-ewvmp 

https://blog.donders.ru.nl/?p=6514 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huismuis 

Deze bronnen hebben we gebruikt om er achter te komen wat de spiegelproef eigenlijk is.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin